Door op "Accepteer" te klikken, stemt u in met het opslaan van cookies op uw apparaat om de navigatie op de site te verbeteren, het gebruik van de site te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk onze Privacy Policy voor meer informatie.
March 3, 2023

Zo creëeren we een circulaire economie

Optimaal recyclen voorkomt afvalstromen, resulteert in optimaal hergebruik van secundaire grondstoffen en helpt de winning van steeds schaarser wordende primaire grondstoffen te beperken of - in de meest ideale situatie - te voorkomen waardoor ook de ruimtelijke effecten ervan op onze leefomgeving tot het verleden behoren.

Een circulaire economie is een economisch systeem dat gericht is op het minimaliseren van afval en het behouden van waarde door middel van hergebruik en recycling van materialen. In tegenstelling tot het huidige lineaire economische model waarbij grondstoffen worden gebruikt om producten te maken die uiteindelijk worden weggegooid streeft een circulaire economie ernaar om producten en en daarin verwerkte grondstoffen te behouden en steeds opnieuw te gebruiken.

Een circulaire economie biedt vele voordelen, waaronder het verminderen van de hoeveelheid afval, het verminderen van de druk op natuurlijke hulpbronnen en het verminderen van de CO2-uitstoot. Het is daarom van cruciaal belang dat we ons richten op het creëren van een circulaire economie en manieren vinden om deze te bereiken. Hieronder bespreken we een aantal stappen die kunnen worden genomen om een circulaire economie te bevorderen.

Ontwerp voor hergebruik

Het ontwerpen van producten met het oog op hergebruik en recycling is essentieel om een circulaire economie te bereiken. Dit betekent dat producten moeten worden ontworpen met demontage, reparatie en recycling in gedachten. Het gebruik van duurzame materialen die makkelijk te recyclen zijn, kan ook bijdragen aan het behoud van materialen en waarde.

Verleng de levensduur van producten

Het verlengen van de levensduur van producten is een andere belangrijke stap in het bereiken van een circulaire economie. Dit kan worden bereikt door het repareren, renoveren of upgraden van producten, waardoor ze langer meegaan en minder snel weggegooid worden.

Implementeer een gesloten kringloop

Een gesloten kringloop is een belangrijk concept in een circulaire economie. Dit houdt in dat alle materialen en producten steeds opnieuw worden gebruikt en dat er geen afval is. Dit kan worden bereikt door het implementeren van een systeem waarbij producten worden teruggebracht naar de producent, die ze vervolgens kan hergebruiken of recyclen.

Bevorder samenwerking

Een circulaire economie vereist samenwerking tussen producenten, consumenten en overheden. Dit betekent dat er een gezamenlijke inspanning nodig is om het gebruik van duurzame materialen te bevorderen, afval te minimaliseren en te zorgen voor een effectieve recyclageinfrastructuur.

Investeer in innovatie

Innovatie is cruciaal om een circulaire economie te bereiken. Investeren in nieuwe technologieën en innovaties kan helpen om duurzame materialen te ontwikkelen, de levensduur van producten te verlengen en de efficiëntie van recyclingprocessen te verbeteren.

Kortom, het bereiken van een circulaire economie is van groot belang voor de toekomst van onze planeet en de duurzaamheid van onze economie.

Lees hier verder
Nieuws
Wij staan op de SteinExpo!
Samen met onze partner Maskin Mekano staan we dit jaar op de SteinExpo. Deze beurs, die plaatsvind van 23 t/m 26 augustus is dé plek voor alles wat met recycling, breken, zeven en verwerkerkingsmachines te maken heeft! We tonen de gloednieuwe ECO6 en laten zien dat het efficiënt uitzeven van fijne fracties geen mythe is! 
Circulair
De toekomst van recycling: innovatie en elektriciteit.
De toekomst van recycling oogt dankzij nieuwe technologiën en innovaties veelbelovend maar is en blijft afhankelijk van de te boeken milieuwinst. Om continu stappen te kunnen maken zijn investeringen in onderzoek en ontwikkeling van cruciaal belang. De elektrisch aangedreven breek- en zeefinstallaties van het Zweedse Maskin Mekano vormen hier een sprekend voorbeeld van.
Circulair
Zo creëeren we een circulaire economie
Optimaal recyclen voorkomt afvalstromen, resulteert in optimaal hergebruik van secundaire grondstoffen en helpt de winning van steeds schaarser wordende primaire grondstoffen te beperken of - in de meest ideale situatie - te voorkomen waardoor ook de ruimtelijke effecten ervan op onze leefomgeving tot het verleden behoren.